Emelten in het gras
Emelten zijn de larven van de langpootmug en worden vaak verward met engerlingen. Emelten zien er echter heel anders uit: Ze zijn net dikke wormen (zonder poten) die iets groter dan 4cm kunnen worden. Emelten voeden zich met gras (niet de wortels) en trekken jonge grassen in de grond om ze daar te kunnen opeten. Ze houden niet van licht dus blijven ze overdag in de grond en gaan ze zich ’s avonds volvreten. Bij donker weer en regenval kan het ook wel voorkomen dat de emelten zich dan gaan voeden met gras.
Emelten kunnen flink wat schade toebrengen aan je gazon. Her en der ontstaan er bruine plekken van kapot gras waarbij het gras zich niet meer kan herstellen. Tijd om deze emelten te gaan bestrijden!
Emelten biologisch bestrijden
BSI Larvex: Emelten voorkomen in het gazon
Larvex is een biologische gazonmeststof die speciaal werkt om schadelijke bodeminsecten zoals emelten te voorkomen. Zo is je gazon in perfecte conditie en wordt het zeker niet aangetast door deze beestjes.
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.
Emelten in het gazon bestrijden met aaltjes
Aaltjes, ook wel Nematoden genoemd, zijn microscopisch kleine wormpjes waarmee je op een biologische manier emelten in je gazon kan bestrijden. De aaltjes gaan actief opzoek naar emelten en dringen deze binnen. Hier gaan de nematoden een bacterie uitscheiden waaraan de emelten sterft. De dode emelten dienen vervolgens als een broedplaats voor een tweede generatie aaltjes die na enige tijd de emelten doen openbarsten. Hierna gaan de nieuwe aaltjes op hun beurt opzoek naar andere emelten om zo de cyclus voort te zetten. Dit proces gaat door totdat alle emelten dood zijn. De aaltjes, die emelten gebruiken als voeding, sterven hierna ook.
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.
Aaltjes tegen emelten zijn zeer makkelijk in gebruik. Wanneer je deze besteld worden ze naar je opgestuurd (gratis levering) in een isolerende verpakking. Na ontvangst ga je beter onmiddellijk over tot gebruik (wanneer nodig kan je ze nog enkele dagen bewaren in de koelkast). Je lost het complete pakje op in water en giet de oplossing op je gazon. Het is aan te raden om eerst je gazon vochtig te maken voordat je de aaltjes erover uitgiet. Dit omwille van dat de aaltjes zich enkel kunnen bewegen door vocht. Tijdens het gieten dien je soms even te roeren zodat de aaltjes niet allemaal naar de onderkant zakken. Na de behandeling hou je de het gazon minimum een tweetal weken vochtig.
De ideale behandelingsperiode tegen emelten is vanaf maart en vanaf 3e week van september. Een bewolkte dag en regenweer is ideaal voor de aaltjes! Een groot voordeel van aaltjes is dat deze 100% natuurlijk zijn en niet gevaarlijk zijn voor mens en huisdieren!
Kale plekken in gazon herstellen
Na het bestrijden van emelten kan je het gazon herstellen. Hier bestaan verschillende graszaden voor die speciaal ontwikkeld zijn voor een snelle kieming. Bekijk ons aanbod herstel gazonzaden hier.