Aaltjes tegen larven van taxuskever

Taxuskever: larve, cyclus en schadebeeld

De taxuskever heeft zijn naam te danken aan zijn voorliefde voor taxusplanten die hij met veel vreugde verorbert. Echter is dit een misleidende naam, want dit insect lust ook wel een hapje uit planten zoals rozen, rododendrons, seringen, ligusters en hortensia’s.  Zelfs druivelaars en andere fruitdragende gewassen zijn niet veilig voor de taxuskever! Je kan deze boosdoener herkennen aan zijn langwerpige snuit en zwartgroene lijf die 1cm lang kan zijn. In Nederland staat deze dan ook gekend als de gegroefde lapsnuitkever i.p.v. taxuskever.

Biologische bestrijding taxuskever

Larve van de taxuskever

Als je kromme roomwitte larven zonder pootjes in de grond terugvind heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met larven van taxuskevers. De larven zorgen voor de meeste schade aangezien ze in de grond zitten en dus niet de bladeren en bloemen, maar de wortels van je planten opeten. Ze zijn er zelfs toe in staat om hele wortelknollen en schors van houtachtige stengels op te peuzelen!

 

De cyclus van taxuskever

De gegroefde lapsnuitkever is actief tussen eind april en begin oktober. In deze periode gaat de kever zich eerst voeden waarna hij zich bezighoud met het leggen van eitjes. Ze kunnen tot wel 300 eitjes per kever afleggen. Na een 3-tal weken komen de larven uit hun eitje en starten ze met het verorberen van plantenwortels. De taxuskever overwinterd in zijn larvestadia en zal pas het volgende jaar zelf een kever worden.

 

Cyclus van taxuskever

Schadebeeld van taxuskever en larve

Er is een duidelijk verschil in schade tussen de kever zelf en zijn larven: De gegroefde lapsnuitkever eet van de bladeren en bloemen en laat rondvormige happen achter. Dit oogt misschien niet zo mooi, maar echt schadelijk is dit niet voor je planten. De larve van de taxuskever daarentegen eet, zoals je ondertussen al weet, de wortels op van planten. Dit heeft als gevolg dat planten geel worden, hun blad verliezen en zelfs geheel kunnen afsterven. Het is dus belangrijk dat je correct en tijdig de taxuskever en zijn larven gaat bestrijden zodat ze niet de kans krijgen om zich te voeden met je kostbare planten!

Taxuskever biologisch bestrijden met aaltjes

Aaltjes (of nematoden) zijn ideaal om larven van taxuskever te bestrijden. Deze biologisch manier van bestrijden wint enorm aan populariteit door zijn hoge effectiviteit en zijn langdurige werkingsduur. Weet je niet goed wat aaltjes zijn? Dan kan je gerust even kijken op de pagina “Wat zijn aaltjes” om je kennis over deze bestrijdingswijze te verruimen.

Wanneer je de larven van taxuskever gaat bestrijden met aaltjes moet je dit op het geschikte tijdstip doen. Je kan aaltjes tegen taxuskever toepassen tussen maart en oktober zolang de bodemtemperatuur meer dan 12°C bedraagt. De aaltjes zullen de taxuskever larven zeer lang bestrijden, maar je dient wel de bodem voldoende vochtig te houden zodat ze makkelijker van larve naar larve kunnen bewegen.

 Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.



Wil je ook de taxuskever zelf bestrijden? Dan kan je gebruik maken van Conserve Garden. Dit is een preventief en biologisch bestrijdingsmiddel die opgenomen wordt door de behandelde planten. Wanneer de gegroefde lapsnuitkever hier dan van eet, zal hij sterven.

 

logo 

een divisie van

't Rozenland bvba

Heiplasweg 35
9340 Lede
Tel: 053 80 66 95

BE0456.151.210

 

Informatie

Nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes, roofkevers en roofmijten, zijn een natuurlijke en biologische manier om schadelijke insecten in je tuin te gaan bestrijden (bladluis, wolluis, spint, enz.). Voor het biologisch bestrijden van slakken, engerlingen, emelten en larven van taxuskever kan je dan weer gebruik maken van aaltjes (nematoden). Deze gaan enkel de schadelijke insecten

binnendringen en deze zo gaan bestrijden. Aaltjes en nuttige insecten zijn 100% natuurlijk en niet schadelijk voor mens, dier en milieu!

Je kan aaltjes (= nematoden) of andere nuttige insecten van Ecostyle hier bestellen en gratis aan huis laten leveren in België! Deze worden samen verzonden met een duidelijke handleiding met eenvoudige richtlijnen.

Meer informatie kan je hier vinden