Aaltjes tegen buxusmot

Buxusmot en rupsen, een echte plaag voor jouw tuin

Buxusmot is een nachtvlinder dat origineel afkomstig is uit Azië en op korte tijd een ware plaag geworden is in Europa. De mot op zich doet weinig kwaad, maar de rupsen van de buxusmot zijn de echte kwaaddoeners. Deze kunnen op een razendsnel tempo buxusplanten kaalvreten. Hierdoor zijn deze motten en hun rupsen gevreesd door elke tuinier die buxus in zijn of haar tuin heeft staan.

 

Biologische bestrijding buxusmot

Buxusmot herkennen: Rupsen en motten

De buxusmot is makkelijk te herkennen aan zijn driehoekige vorm en witte kleur met donkerbruine rand. De mot kan tot 4 cm groot worden en is voornamelijk in de avond en ’s nachts actief (vandaar de naam “nachtvlinder” of “mot”). De rupsen van buxusmot hebben een lichtgroene kleur en zwarte kop. Aan de zijkant van het lichaam heeft de rups een zwarte lijn met erboven zwarte bolletjes waaruit “stekels” te zien zijn. Als je spinsel terugvind in je buxusplanten is de kans groot dat er buxusrupsen aanwezig zijn. Tijd om aan de alarmbel te trekken!

 

Cyclus van de buxusmot

De rupsen van buxusmot ontwaken in het voorjaar bij een temperatuur van 10°C. Dit is meestal in maart of april. Erna zie je enkele maanden de buxusmot zelf (witte nachtvlinder met bruine rand). Vanaf eind juni tot eind juli is er een tweede generatie aan buxusmot rupsen die je buxus belagen. Deze zullen na 1 à 2 maanden terug ontpoppen tot buxusmot. Een laatste generatie aan rupsen vind je in oktober en november. De buxusmot overwinterd als jonge rups.

Cyclus van buxusmot
 

Buxusmot en hun rupsen bestrijden

Wanneer buxusmot bestrijden

Dit hangt af op welke manier je de buxusmot gaat bestrijden. Je hebt tal van biologische bestrijdingsmiddelen die te gebruiken zijn tegen de rups van buxusmot. Als je zo’n middel gebruikt moet dit gebeuren in maart – april, juli – augustus en oktober – november. Gebruik je een preventief middel? Dan pas je dit best een week voor deze periodes toe.
Ga je aaltjes (zie “nematoden en aaltjes”) gebruiken om buxusmot rupsen biologisch te bestrijden? Dan kan je dit enkel in maart – april of in juli – augustus toepassen. In oktober en november kan je de aaltjes niet toepassen omdat de temperatuur dan te laag is.



Een derde optie is dat je de buxusmot zelf gaat bestrijden door gebruik te maken van feromoonvallen. Deze werken op basis van een seksuele lokstof die de mannetjes buxusmot in de val lokt. Alle mannetjesmotten worden gevangen waardoor ze de vrouwtjes buxusmot niet kunnen bevruchten. Het gebruik van feromoonvallen doe je best in mei – juni en in juli-augustus. Onze feromonen zijn steeds 8 weken lang werkzaam dus 1 feromooncapsule is voldoende om 2 maanden te overbruggen.

Buxusmot biologisch bestrijden

Feromoonvallen tegen buxusmot

Met deze feromoonvallen kan je op een efficiënte en 100% biologische manier buxusmot bestrijden. Zo voorkom je een rupsenplaag die anders heel wat schade kunnen aanrichten! De vallen worden geleverd samen met bijbehorende buxusmot feromonen..

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

 
Buxusmot biologisch bestrijden

Buxusmot preventief bestrijden met Edialux Conserve Garden

Conserve Garden is een biologisch bestrijdingsmiddel van Edialux voor het preventief beschermen van planten tegen een ruime waaier aan insecten. Conserve werkt ook tegen de rupsen van buxusmot. Wanneer deze beestjes van de buxusbladeren eten nemen ze het bestrijdingsmiddel in en sterven ze.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

 
Buxusmot biologisch bestrijden

Biologisch bestrijden van buxusmot met Edialux Bio Pyretrex Garden

Bio Pyretrex is een krachtig bestrijdingsmiddel die werkt door direct contact. Wanneer je ziet dat je buxus geteisterd wordt door buxusmot rupsen kan je dit middel gebruiken om ze snel te bestrijden. Na enkele seconden zijn de rupsen dood. Dit middel is, net zoals bovengenoemde bestrijdingsmiddelen, een biologische manier voor het bestrijden van buxusmot rupsen.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

 

logo 

een divisie van

't Rozenland bvba

Heiplasweg 35
9340 Lede
Tel: 053 80 66 95

BE0456.151.210

 

Informatie

Nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes, roofkevers en roofmijten, zijn een natuurlijke en biologische manier om schadelijke insecten in je tuin te gaan bestrijden (bladluis, wolluis, spint, enz.). Voor het biologisch bestrijden van slakken, engerlingen, emelten en larven van taxuskever kan je dan weer gebruik maken van aaltjes (nematoden). Deze gaan enkel de schadelijke insecten

binnendringen en deze zo gaan bestrijden. Aaltjes en nuttige insecten zijn 100% natuurlijk en niet schadelijk voor mens, dier en milieu!

Je kan aaltjes (= nematoden) of andere nuttige insecten van Ecostyle hier bestellen en gratis aan huis laten leveren in België! Deze worden samen verzonden met een duidelijke handleiding met eenvoudige richtlijnen.

Meer informatie kan je hier vinden