Emelten in gazon
Emelten zijn larven van de langpootmug en zijn soms terug te vinden in de tuin. Je kan ze herkennen aan hun grijsbruine kleur, pootloze lijf en duidelijke kop. Emelten kunnen tot zo’n 5 cm lang worden en zitten onder de grond (vaak onder het gazon). Hier overwinteren ze op zo’n 3cm diepte. Emelten kan je bestrijden aan de hand van aaltjes (Steinernema feltiae).
Schadebeeld van emelten
Emelten overleven door het eten van graswortels. Wanneer de plaag te groot is kan dit zelfs lijden tot vele kale plekken in je gazon. Dit omdat de wortels zo aangetast zijn dat het gras gewoon afsterft. Om er zeker van te zijn dat emelten de schuldige zijn van al die kale plekken kan je een klein ondiep putje graven om te zien of er larven onder het gazon aanwezig zijn. Indien dit het geval is kan je overgaan tot het bestrijden a.d.h.v. aaltjes. Wel opletten, ook engerlingen zorgen voor kale plekken in het gazon. Voor meer informatie over engerlingen kan je gaan naar onze pagina “Emelten in gazon bestrijden”
Cyclus van emelten
De langpootmug is actief in juni en juli waarin het zo’n 300 tot 400 eitjes in de grond legt. Na een maand komen de emelten uit de eitjes en gaan ze volop aan het eten. Op dit moment zitten ze net onder de grasmat en kan je ze dus ook het makkelijkste bekijken. Vanaf eind oktober gaan de emelten dieper de aarde in om te overwinteren. Dit doen ze op een diepte van +- 3cm. Na de winter gaan ze weer dichter naar de grasmat toe om zich zo terug te kunnen voeden. In mei en juni vormen ze een pop en ontpoppen ze tot langpootmuggen waarna de cyclus gewoon doorgaat.
Emelten in gazon bestrijden met aaltjes
Aaltjes kan je vanaf 10°C bodemtemperatuur inzetten voor een doeltreffende bestrijding van emelten in het gazon. De ideale periode van bestrijding is in september en oktober bij een temperatuur van 15°C. In deze periode hebben de emelten net hun eitjes verlaten en zijn ze nog niet te groot. Na deze periode zitten ze te diep op goed te kunnen bestrijden. Een tweede bestrijdingsperiode is vanaf april tot begin juni. Echter moet het minimaal 10°C zijn of de aaltjes sterven af. Een dubbele dosis aaltjes is aan te raden in deze bestrijdingsperiode aangezien de emelten al goed gegroeid zijn.
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.