Aaltjes tegen slakken

Slakken in de tuin of moestuin, wat nu?

Slakken bezoeken met veel plezier je (moes)tuin omdat deze volstaat met lekkernijen. Ze leven voornamelijk van groene plantendelen en kunnen hele planten kaalvreten. De planten die bezocht zijn door slakken hebben vaak te weinig blad over om goed aan fotosynthese te kunnen doen. Dit zorgt voor een schrale bloei of in het ergste geval dat de plant afsterft. Slakken lusten ook wel onkruid, maar hun voorkeur gaat toch naar malse sierplanten of groenten. Hoe zou je zelf zijn…
De populatie aan slakken lijkt de laatste jaren te zijn toegenomen, maar dit is vooral te wijten aan de nieuwe invasieve soorten die nu ook hier vaak te vinden zijn. Eén van deze soorten beweegt zich sneller voort dan onze slakken. Wat onze (moes)tuin niet ten goede komt!

 

Biologische bestrijding slakken

Cyclus van de slak

Slakken verstoppen zich vaak onder de grond, onder dood tuinafval of tussen spleten en kieren. Pas wanneer het nat weer is komen ze tevoorschijn. Ze trekken dan op pad door je tuin op zoek naar planten om te verorberen of om zich voort te planten. Vanaf april start de slak met het afleggen van zo’n 400 eitjes. Deze verstoppen ze veilig onder de grond. Na een 3 tal weken ontluiken de eitjes en al na 2 maanden zijn deze slakken ook volwassen. Net zoals de “ouders” bezoeken ze dan ook de tuin en moestuin op zoek naar voedsel. Voor meer informatie over slakken kan je gaan naar onze pagina “Slakken bestrijden

 

 

Slakken in de tuin goed of slecht?

Slakken zijn niet altijd boosdoeners. Ze helpen bij het opruimen van dood plantenmateriaal. Ook zijn ze een voedingsbron voor vogels, egels, kikkers, padden, enz. Dus als je graag deze beestjes in je tuin hebt moet je overwegen of de schade van de slakken groot genoeg is om deze te gaan bestrijden.

Aaltjes tegen slakken

Met aaltjes kan je op een biologische manier de slakken in je siertuin en moestuin bestrijden zonder gevaar voor andere dieren of planten. Weet je niet goed wat aaltjes zijn of hoe ze gebruikt worden? Kijk dan even op onze “Wat zijn nematoden” pagina.
Nematoden voor het bestrijden van slakken worden vaak nemaslug genoemd. Ze dringen de slak binnen langs de ademhalingsopening onder de mantel van de slak. Zodra de nematoden aanwezig zijn komen er met hen in symbiose levende bacteriën vrij. Na 3 tot 5 dagen stopt de geïnfecteerde slak met eten. Na enkele dagen zwelt ze op en sterft ze. De nieuwe generatie aaltjes, die in de slak aanwezig zijn, verlaten de dode slak en gaan op zoek naar een nieuwe prooi.

Slakken bestrijden in moestuin met aaltjes

Wanneer je jonge zaailingen of stekken in je moestuin wilt beschermen dien je de aaltjes ongeveer één week vooraf te gebruiken. Zo zal er zo goed als geen schade zijn aan je planten. Aaltjes zijn een goede manier van bestrijden omdat dit een 100% natuurvriendelijke oplossing is die bovendien langdurig je tuin zal beschermen tegen slakken. De grond moet wel vochtig gehouden worden zodat de aaltjes zich goed kunnen voortbewegen.

 Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

 

logo 

een divisie van

't Rozenland bvba

Heiplasweg 35
9340 Lede
Tel: 053 80 66 95

BE0456.151.210

 

Informatie

Nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes, roofkevers en roofmijten, zijn een natuurlijke en biologische manier om schadelijke insecten in je tuin te gaan bestrijden (bladluis, wolluis, spint, enz.). Voor het biologisch bestrijden van slakken, engerlingen, emelten en larven van taxuskever kan je dan weer gebruik maken van aaltjes (nematoden). Deze gaan enkel de schadelijke insecten

binnendringen en deze zo gaan bestrijden. Aaltjes en nuttige insecten zijn 100% natuurlijk en niet schadelijk voor mens, dier en milieu!

Je kan aaltjes (= nematoden) of andere nuttige insecten van Ecostyle hier bestellen en gratis aan huis laten leveren in België! Deze worden samen verzonden met een duidelijke handleiding met eenvoudige richtlijnen.

Meer informatie kan je hier vinden